Over De Roos van Nijmegen

De Roos van Nijmegen werd in 1986 opgestart door verschillende partijen uit Nijmegen. De organisatie bestond onder andere uit OJC Staddijk, O42, Merleyn (voormalig HBO-soos), Diogenes en Doornroosje. Via 10 voorrondes met elk 3 bands werd er gestreden om de finaleplekken, die werden toegewezen door een jury. 

Sinds die tijd is er een hoop veranderd. Zo zijn het aantal voorrondes omlaag gebracht en zijn er heel wat wisselingen in de organisatie doorgevoerd. Sinds 2011 is De Roos een project van poppodium Merleyn en Doornroosje. Via 3 voorrondes strijden 9 muzikale acts om een plek in de finale, die traditiegewijs plaatsvindt op Hemelvaartsdag. In eerste instantie werd door een professionele jury bepaald welke act uiteindelijk met de hoofdprijs naar huis ging. Om het publiek echter meer invloed te geven op de uitslag van De Roos werd in 2005 een wildcard in het leven geroepen. Via deze wildcard kunnen acts in de voorrondes door het publiek naar de finale worden gestemd, ongeacht het juryoordeel. De publiekparticipatie werd in 2012 uitgebreid met een stemsysteem op de website, waarmee acts door hun achterban naar de voorrondes kunnen worden gestemd.  

Veel Nijmeegse acts hebben zichzelf in de kijker gespeeld door deel te nemen aan De Roos. Zo wonnen The Kevin Costners in de twee jaar na hun overwinning tijdens De Roos, de Grote Prijs van Nederland en tekende de band een contract bij het label Excelsior. Winnaar van 2002, Piepschuim, trok volle zalen met hun theatertour en De Roos-winnaars The Cohens (2008), Bandito (2009) en Kayser Karel (2011) schopten het zelfs tot de Sena POPnl Awards. En wat te denken van De Staat! De band deed in 2006 mee aan De Roos en behoort nu tot de grootste bands van Nederland.

Winnaars door de jaren heen

‚ÄčRecente hoogtepunten

2018 - Deelnemer Foxlane wint de publieksprijs van de Grote Prijs van Nederland.

2012 - The Liquid Machine wint de publieksprijs van Gesel van Gelderland. 

2012 - Discipline & Rather Real wint de publieksprijs van de Grote Prijs van Nederland.

2011 - Kayser Karel wint de Gesel van Gelderland.

2009 - Bandito wint de Gesel van Gelderland.

2008 - Deelnemer van 2006 De Staat tekent een contract bij Excelsior Records. In 2009 speelt De Staat op Pinkpop en Lowlands. De debuut CD Wait For Evelution werd in 2010 internationaal gereleased en inmiddels ligt ook de tweede cd, Machinery, internationaal in de schappen.

2008 - The Cohens wint de Gesel van Gelderland.

2007 -  Runner up Anavarin wint de publieksprijs bij Battle of the Bands en speelt in 2008 samen met o.a. The Cohens op Appelpop.

2006 - The Kevin Costers wint de Grote Prijs van Nederland en tekent een contract bij het label Excelsior.